776 740 482 info@cut-it.cz

Materiály pro zakázkové výplně

Není pěna jako pěna. Někdy musí být tuhá, aby se v ní dobře usadily i těžké předměty, někdy naopak měkká, aby ochránila například křehké sklo. No a občas potřebujete, aby ta pěna byla červená. Níže se můžete podívat, jaké všechny varianty si u nás můžete vybrat.

Základní materiály

Zesítěný polyethylen

Nejčastěji používaný univerzální materiál pro výplně odolných kufrů, dílenských vozíků nebo dárkových balení.

Polyurethan

Měkká pěna známá jako molitan se hodí pro křehké předměty a jednorázové obaly.

Zesítěná polyethylenová pěna

PE pěna s uzavřenou buněčnou strukturou je nejčastěji použivaný a nejuniverzálnější materiál, který najdete ve většině aplikací. Používá se v celé řadě tuhostí, nejčastěji od 15 do 45 kg/m3. Vyznačuje se velmi jemnou pěnovou strukturou, vysokou mírou ochrany proti nárazům i vibracím, nenasákavostí a exkluzivním vzhledem. PE pěny jsou rovněž odolné běžným olejům a rozpouštědlům. K dispozici je primárně v základní antracitové barvě (barevné pěny je možno dodat s delší dodací dobou a pro minimální odběrná množství).

XPE pěna

XPE pěna je speciálně upravená PE pěna s prakticky neznatelnou strukturou. Oproti běžné PE pěně je odolnější a tužší a je tak předučena pro aplikace, jako jsou výplně na nářadí do dílenských šuplíků, pro ukládání těžších předmětů nebo jako materiál pro různé proložky či oddělovací přepážky. Jako všechny pěny s uzavřenou buněčnou strukturou je nenasákavá a odolná olejům a dalším běžným chemikáliím. Standardně je dostupná v hustotě 45 kg/m3 a k dispozici je zpravidla v několika základních barvách (antracit, žlutá, červená, modrá, zelená nebo oranžová).

Polyurethanová pěna

PU pěna je v obecné veřejnosti nejčastěji nazývána jako „molitan“, byť se jedná pouze o historický obchodní název. Polyuretanové pěny mají otevřenou buněčnou strukturu, jsou měkké, pružné a lehké. Jsou vhodné zejména jako výplně pro dárková balení nebo pro zákaznická balení drobných předmětů. PU pěna v tmavém barevném provedení totiž nabízí vysokou míru ochrany podpořenou příjemným vzhledem a nižší cenou, než v případě trvalejších PE pěn pro opakované použití.

PU pěny jsou pro svou měkkost a snadnou stlačitelnost rovněž vhodné pro speciální aplikace – typicky pro balení tenkostěnného skla a podobně křehkých výrobků. PU pěny jsou vyráběny jako rovné desky nebo ve speciálních tvarových úpravách (tzv. noppen, vajíčko nebo jehlan), které se používají jako ochranné výplně do vík kufrů nebo pro akustickou izolaci.

Dostupná pouze v antracitové barvě.

Nezesítěná polyethylová pěna

Nezesítěná PE pěna s uzavřenou buněčnou strukturou má velmi výraznou strukturu pěny, je tuhá a oproti jiným PE pěnám má výrazně drsnější povrch a je výrazně méně náchylná k mechanickému poškození nebo trvalým deformacím. S ohledem na její vlastnosti a méně exkluzivní vzhled se používá nejčastěji pro jednorázová balení přístrojů či elektroniky nebo pro uložení velmi těžkých součástek během přepravy. Nezanedbatelnou výhodou je také oproti zesítěným pěnám nižší cena. Nezesítěná PE pěna je standardně k dispozici v bílé a zpravidla i v antracitové barvě.

Laminovaná dvoubarevná XPE pěna

I pro objednávky od 1 ks výplně nabízíme možnost dodat výplň v barevné kombinaci XPE pěn – svrchní vrstva černá/antracit, spodní barevná (běžně červená, modrá, žlutá, zelená, oranžová – informujte se na aktuální dostupnost barev).

Pro jiné barevné kombinace (např. svrchní vrstva modrá, spodní černá) je nutno počítat s delší dodací dobou a požadovaným minimálním odběrem. Se stejnými omezeními (minimální odběr, dodací doba) jsme vám schopni připravit nabídku i pro laminované barevné PE pěny.